Projectkoor herdenking 75 jaar Slag om de Schelde, uitvoering The Armed Man 21 september 2019 in Breskens

In het najaar van 2019 wordt herdacht dat 75 jaar geleden de Slag om de Schelde werd geleverd. Na de landing in Normandië in juni 1944 maakten de geallieerde strijdkrachten al snel flinke vorderingen. Grote delen van Frankrijk en België konden binnen enkele maanden worden bevrijd. Dat alles ging sneller dan verwacht. Groot probleem voor de geallieerden was echter de aanvoer van nieuw militair wapentuig, munitie en brandstof, en de verdere bevoorrading van de in de richting van Duitsland optrekkende troepen. Geen van de kleine havens aan het Kanaal of de Belgische Noordzeekust konden daarin voorzien. De grote haven van Antwerpen zou dit wel aan kunnen.
Begin september 1944 viel de haven van Antwerpen zo goed als ongeschonden in handen van de geallieerden. Maar daarmee was het probleem van de aanvoer en bevoorrading nog niet opgelost. Ook het gehele gebied rond de Westerschelde moest veroverd en gezuiverd worden van de Duitse bezettingsmacht. Daarom begonnen de geallieerden in september 1944 de Slag om de Schelde. Dit is de grootste veldslag in de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied geworden. Naar schatting vielen er 50.000 slachtoffers waaronder ruim 10.000 doden. Dorpen en steden werden van de kaart weggevaagd. Met name de Brabantse Wal, Westelijk Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren moesten het zwaar ontgelden.

75 jaar later werken vier koren uit het hele getroffen gebied nauw met elkaar samen om dit te herdenken en 75 jaar Vrijheid te vieren: het Zwinkoor uit Sluis, het vocaal ensemble Cantare uit Goes, de Vlissingse Oratorium Vereniging en Het Concertkoor uit Bergen op Zoom.
In de periode september – november geven zij 4 grote concerten: in september in Breskens rond de herdenking van het bombardement, in oktober in Goes rond de herdenking van de slag om de Sloedam en de bevrijding van Zuid-Beveland, ook in oktober in Bergen op Zoom rond de viering van de bevrijding van deze stad én de Brabantse Wal, en begin november in Vlissingen ter herdenking van de landing van de Geallieerden en de bevrijding van Walcheren.
Op drie plaatsen wordt The Armed Man van Karl Jenkins uitgevoerd. Jenkins componeerde deze mis voor de vrede in het jaar 2000. Het is een statement over vrede en welzijn voor stad en land. In Engeland en in vele andere landen wordt The Armed man uitgevoerd bij herdenkingen van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog.
En in Bergen op Zoom wordt het oratorium Annelies van de James Whitbourn uitgevoerd. Whitbourn schreef dit grote muziekstuk over het leven van Anne Frank in 2005.

Het Zwinkoor  neemt de organisatie van het concert in Breskens op zich en zal hieraan deelnemen met een projectkoor van zowel eigen leden, als zangers/zangeressen van buitenaf, of leden van andere koren die hier graag aan mee zouden willen werken.

Om je aan te melden,  download het inschrijfformulier

inschrijfformulier The Armed Man